7 Kasım 2013 Perşembe

Pashupathinath / Katmandu / Nepal

Hinduların en önemli ritüellerinden bir tanesi de ölü yakma törenleri. Hindistan'da ki Varanasi gibi Kathmandu’da da bu törenlerin yapıldığı yer UNESCO koruma mirasında ki Pashupathinath.

Pashupathinath, tüm Hindu’larca kutsal sayılan Ganj nehrinin bir kolu olan Bagmati nehri kenarına kurulmuş olan kutsal bir mekan. Burada 24 saat aralıksız ölü yakma merasimleri devam ediyor.

Nehrin sağ tarafında bir teras ve basamaklar hemen arkasında da  yemyeşil bir park var. Nehrin sol tarafında ise Hinduizm’in en büyük tapınaklarından bir tanesi, ölülerin yakıldığı platformlar ve artık yaşamından umudu kesilen yaşlı ve hastaların ölümü bekledikleri “ölüler evi” bulunuyor.

Ölüler evine sadece içeride bulunanları yakınlarının girmesine müsaade ediliyor. Gönüllü olarak bizi bilgilendiren genç rehberimizin söylediğine göre çok şanslı olup iyileşen ve evden çıkıp normal hayatına dönenlerde oluyormuş.

Ayrıca ileride ki 7 mağarada Hindu’larca kutsal addedilen Sadhu’ların yaşadığını öğreniyoruz. Hayatlarını meditasyon yaparak ve marihuana içerek geçiren bu kişiler öğleden sonraları ise merdivenlerde oturarak turistlerle fotoğraf çektiriyorlar. Gerek kıyafetleri, gerek saçları ve boyalı yüzleri onları çok fotojenik yaptığı için yanlarından turist kalabalığı hiç eksik olmuyor. Tabii ki fotoğraf çektirmek için sizden sembolik bir ödeme almayı ihmal etmiyorlar.

Her ne kadar ölüm karşısında herkes eşitse de burada mali durumu yerinde olmayan aileler tapınaktan uzakta nehrin aşağısında ölülerini yakarlarken zenginler ise daha yüksek bir bedel ödeyerek hemen tapınağın önünde tören yapabiliyorlar.

Herkesin okumaktan hoşlanmayacağını düşündüğüm için törenin ayrıntılarına çok girmeyeceğim. Yakma işlemi bittikten sonra bütün küller nehre atılıyor, nehir zaten kahverengi akıyor. Her ne kadar bizler  bu suyun çok sağlıksız olduğunu düşünsek te gözümüzün önünde 2 küçük çocuk yakılan vücutlardan küllerle birlikte suya karışan altın diş veya ufak tefek ziynet eşyası bulmak umuduyla suya dalıp duruyordu. Hele hafif meczup bir kadın yüzme havuzu rahatlığı ve keyfiyle nehrin akıntısına kendisini bırakıp aşağılara kadar iniyor, akıntının azaldığı yerden yürüyerek yukarı çıkıyor ve tekrar tekrar bu salına salına yüzme keyfini sürdürüyordu.

Sol yakada bu ritüel devam ederken sağ yakada ki basamaklarda ise yakınlarının ölüm seneyi devriyesinde onları anmak için buraya gelmiş Hindular yerlerde oturarak yemekler yiyor, fal baktırıyor ve suya çiçekler bırakıyorlar.

Giriş kapısından itibaren tam bir panayır havasında olan bu kutsal alan mutlaka görülmesi gereken mekanların başında yer alıyor. Özellikle tapınağın önünde ki kamasutra figürleri ile bezeli küçük bir başka tapınağa da dikkat etmenizi tavsiye ederim. O renk cümbüşü içinde gözden kaçabiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder