“Kare As” seçimini
kim yaparsa yapsın itiraz olacağını bildiğimiz için İstanbul’un en iyi dört gurme burgercisini açıklamadan neden bu dört mekanı seçtiğimizi anlatmamız lazım.
Başarının sırrı lezzetli et ve
sadelik
Listemizi yaparken en
çok önem verdiğimiz (çok yenilmek veya sevilmekten de öte) burger köftesinde kullanılan etin lezzeti ve sadelik oldu. Her dört mekanın da arkasında tecrübeli bir kasap ve derin et bilgisi
var, burgerler sade, sos kullanımı
yok. Etin aromasına ve lezzetine yoğunlaşarak burgerlerini hazırlıyorlar. Yeri gelmişken
söyleyelim, yeme içme işinde tecrübeli olanlar bilir, istisnaları mutlaka vardır ama
genellikle sos ve benzeri
tatlandırıcılar, kullanılan malzemenin kalitesizliğini veya lezzet
bozukluğunu gizlemek için kullanılır. O nedenle bir burgercide ne kadar çok çeşit sos varsa, kullandığı et konusunda
o kadar çok şüphe duymalısınız. Etin üstüne barbekü veya beğendi sos koyan mekanın asıl istediği etteki lezzet sorunlarını kuvvetli diğer
tadlarla gizlemektir ki, listemiz de çok tüketilen bazı markaların adını
görmemeniz bundan.
Bu kısa açıklamamızdan sonra
gelelim Gurme Burgerin Kare Ası listemize. Listemizdeki dört mekanı da eşit derecede
başarılı diye düşünebilirsiniz, sıralamayı alfabetik yaptık.
İstanbul’da sade burger konseptinin
öncülerinden Burger Joint
açılalı bir seneden biraz fazla oldu. Esin kaynağı New York’ta Le Parker
Meridien Otel’in içinde, ilk mekanı Beşiktaş’taki yerinde devam ediyor. İkinci
şube, Nisan ayında Bebek’te açıldı. Burger Joint’in
en büyük şansı İstanbul’un en ünlü kasaplarından, Boğaz hattındaki köklü
ailelerin çeyrek asırdır kasaplığını yapan Bebek Kasap ile ortak çalışıyor
olması.
Bebek Kasabı Hünkar
Karakuş, et sevenler
arasında bir efsanedir. İstanbul’a Kuzey Ege’den gelen en lezzetli ve pahalı etler, öncelikle Hünkar Bey’e gelir, çünkü
sadece Hünkar Bey o fiyatlara taze et satabilecek (ve tabi ki
alabilecek) müşterilere sahiptir. İşte bu lezzetli etlerden özel seçilen antrikot, 28 gün
kuru dinlendirilmiş dana pirzola, dana kaburga ve dana döş karışımından Burger Joint için
özel kıyma hazırlanıyor. Bu özel kıymadan hazırlanan burgerin bir kere tadına baktığınızda geçmişte
burger diye size
sunulanların ne olduğunu sorgulayacağınıza eminiz ki, kıymetli gurme Vedat
Milör’de daha Burger Joint açılalı
altı ay olmadan ziyaret edip, tam not vermişti. Burger Joint,
lezzet ve sadelik konusundaki ısrarı ile ikonik marka olmak yolunda uygun
adım ilerliyorlar.
Beşiktaş Şube: 212 2587275
Bebek Şube: 212 2870819
Günaydın Burger
Günaydın Et’in kurucusu ve Türkiye’nin et profesörü Cüneyt Asan’ı tanıyanlar, şovmen
kişiliğini bir kenara bıraktıklarında, ete olan sevdasını çok net görebilirler. Henüz
Türkiye et rönesansı yaşamadan önce, kebap dışında eti sevdiren Cüneyt
Bey’in hazırlattığı kıymadan yapılan burgerler de lezzet
sıralamasında en başlarda. Günaydın nitelikli kasaplık konusunda bir
okuldur diyebiliriz. Kendi çiftliklerinde yetiştirdikleri hayvanlardan en
iyilerini başta İstanbul olmak
üzere Türkiye’deki farklı mekanlarında kullanıyorlar. Günaydın’ın burgeri
de katkısız dana etinden sade, sos kullanılmadan
hazırlanıyor. Et bilgisi derin, et seçimi özenli, köfte karışımı da sade
olunca, ortaya muhteşem bir lezzet çıkmasına şaşırmamak lazım.
İstinye Park: 212 345 5781
Etiler: 212 265 5252
N-Burger by Nusret
Türkiye’nin en meşhur ve
medyatik kasabı Nusret’i duymayan kalmamıştır. Uzun yıllar Günaydın’da
Cüneyt Bey ile beraber çalıştıktan sonra kalıbına sığamayan Nusret Gökçe,
ilk olarak İstanbul Etiler Çamlık’ta et
sevenlerin kalbini kazandı. Türkiye’ye menü kullanmadan, yanında ekmek
veya garnitür vermeden, sadece lezzetli et ile doyulabileceğini
gösterdi. Çamlık sonrası yaptığı ortaklıkla, Doğuş Grubu’nun pazarlama
zekası ve engin kaynaklarını kullanarak D’ream ekibinin dinamo
markası konumuna geldi. Nusret Steakhouse’un ilk başladığı dönemde
Bebek’te açılan Nusret Burger’i “NBurger by Nusret” adı ile yeniden
markalandırarak burger işine ne kadar inandığını göstermiş oldu. Aynı
Burger Joint’te olduğu gibi NBurger’de de tüm iddia etin lezzeti ve
aroması üzerine. Ete sos sürmek,
lezzetini değiştirmek yapılabilecek en büyük günah. Bebek’ten sonra
Nişantaşı’nda açılan ikinci şube biraz beklenene göre yavaş başlamış olsa
da, ete saygı gösteren bir kültürün uzun vadede başarılı olacağı garanti.
Bebek: 212 265 45 02
Bebek: 212 265 45 02
Virginia Angus
Neredeyse tüm gurme listelerin
süpriz ismi, gizemli duruşu ve küçük mekanı ile Virginia Angus belki
kurucularının bile beklemediği bir ilgi çekti. Diğer üç mekan ile ortak
özellikleri kasaplık kültüründen geliyor olmaları. Türkiye’de angus etine
karşı bir ön yargı varken, kendi yetiştirdiği angus etini kullanarak
bir vitrin mekan oluşturan Virginia Angus, makul fiyatları ile de ilgi
çekiyor. Aslen steakhouse olan mekanda burger sunulan diğer et lezzetleri
arasında yer alsa da, hem köfte karışımında, hem de pişirme ve sunumunda
özenildiği belli. Diğer üç mekana göre tek dezavantajı günlük hayatta
yolunuzun pek düşme ihtimali olmayan Eminönü Mercan’daki Uzun Çarşı’da yer
alması. Eğer biraz sabrınız ve zamanınız varsa bu özel lezzeti
keşfetmeniz için gittiğinize değer.
Eminönü: 212 528 38 08
Sos değil, gerçek burger tercih
edin
Son sözümüz de listede
çok severek yediği burgercisini görmeyenlere. Favorilerinizden Jumbo
Burger ve Kızılkayalar, gurme burgerci olarak değil belki ama yıllardır
sürdürdükleri özel lezzetler nedeniyle büyük takdiri hak ediyorlar. Danny
Meyer’in yaramaz çocuğu ShakeShack maalesef tam bir hayal kırıklığı, New
York ile dekor hariç alakası yok. Bir de çalışanların topluca attıkları
“ShakeShack” naraları Türk kültürü konusunda uzaylı olduklarını
gösteriyor. ShakeShack’in daha da kötü kopyası
FatBurger, PR’daki üstün başarısını lezzette de gösterbilseydi keşke. Bir
de sevgili burger severler, eğer çok sevdiğiniz burgerlerin içinde telafuz
etmekte zorlandığınız soslar varsa veya etin üzerine nikotin
içeren patlıcan beğendi, duman içeren barbekü veya köri içeren Cafe de
Paris sos konulmuşsa hemen oradan uzaklaşın. Aslında lezzetli et
değil (etine güvenen kimse bu şekilde bir günah işlemez), ekmeğe sürülmüş
kuvvetli başka bir tadı yediğinizi/sevdiğinizi unutmayın. O lezzetler de
sevilerek tüketilir tabi ki ama gurme burger olarak değil.
* Haber Türk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder