25 Ekim 2013 Cuma

Süper Kahramanlar İstanbul'da

Benzer dükkanı en önce Moda da görmüştüm. Tabii sadece görmekle kalmayıp ufak tefek alışveriş de yapmıştım. 
Her zamanki kararsızlığımdan dolayı hangi serinin kahramanlarına, hangi ölçekte ki figürlere yöneleceğimi belirleyememiş ve ortaya karışık o anda en cazip gelen ve bütçeme en uygun figürleri toplamıştım.
Daha sonra Barış Manço'nun evinin sokağında bir tane daha açılmıştı figür dükkanı. Şimdilerde Moda'dan Kadıköy Çarşı'ya inerken sol kolda yan yana birkaç tane daha var.

POW Caddebostan
İstanbul dünyanın en önemli 3-5 şehrinden biri. Moda akımları, spor dünyası, her gün gelişen yeme-icme kültürü ve eğlence hayatı anlamında gerek dünya ile yarışan, gerek kendine özgü iddialı mekanları ile her zaman öne çıkıyor İstanbul. Oysa ki, kişisel hobiler ve zevkler söz konusu olduğunda hem nitelik hem nicelik olarak sizi tatmin edecek mekan sayısı bu şehre yakışmayacak şekilde az. Bir pul koleksiyoncusu veya film posterleri sevdalısıysanız, İstanbul’da dünya kalitesinde hizmet sunan bir dükkan bulmanız pek kolay değil. Ne yazık ki, ticari kaygılar çoğu hobi mağazasının gelişmesini ve büyümesini engellemiş bugüne kadar…

İşte POW Caddebostan, hani çizgi romanlarda en zor ve umudun olmadığı zamanda olduğu gibi, insanların yardımına koşan ve onlara elini uzatan bir kahraman gibi çıkageldi dünyamıza. Uzun zamandır Caddebostan’da çizgi roman dünyası ve hareketli figürler, hediyelikler adına bir mekanın açılacağını kulaktan kulağa duyuyorduk. Ve POW sonunda geçtiğimiz günlerde açıldı! Burayı, gidip kendi gözlerimizle görünce kendimizi gerçekten bir çizgi romanın içindeki büyük bir kahraman gibi hissettik… POW Caddebostan, çizgi roman meraklılarına, fantastik kurgu sevdalılarına, hareketli figür koleksiyoncularına ve hayal dünyası sinir tanımayan herkese ”yaş ve cinsiyet göz etmeksizin” bu duyguyu ve deneyimi hissettiriyor.


Caddebostan Kültür Merkezi’nin hemen karşısında olan mekan hem en sevdiğiniz kahramanlara ait bir hatıra alıp çıkabileceğiniz, en son yayınlanan birçok çizgi romanı bulabileceğiniz bir yer olduğu gibi, biraz soluklanmak ve keyif yapmak adına lattenizi içip “Batman” veya “Hulk” gibi kahramanların cupcakelerini de tadabileceğiniz de bir mekan…

Pow'un Amerika'dan gelen koleksiyonunda Marvel Comics, DC Comics, Asteriz, Disney, oyun figürleri, Star Wars, Lord of the Rings, Hobbit, Harry Potter gibi kült olmuş filmlerin karakterleri bulunuyor. Pow'un en pahalı ürünü 7 bin TL değerindeki Star Wars'dan Darth Maul ve 6 bin 500 TL değerindeki Asterix'in 50'nci yıl dioraması. Bütün köy birbirine girmiş şekilde ve hepsi elle yapılmış ve boyanmış bir ürün.
Mekanın sahipleri İstanbul gibi bir şehre yakışır kalite ve güzellikte iş çıkardıkları gibi, hayal dünyası sınır tanımayan 7′den 70′e herkesin ortak buluşma noktasını yaratmak istemişler.

Borga Yelkovan'ın sahibi olduğu mekan onun çizgi roman aşkından ortaya çıkmış konsept bir mağaza. Yelkovan, Pow’un kuruluş hikayesini şöyle anlatıyor, "Çizimlere hayrandım ayrıca hikayelere de tutuldum". 


Lord of the Rings, Star Wars, Asteriks ve daha niceleri… Burada kız arkadaşınızın en beğendiği karakteri ona hediye alabilirsiniz veya erkek arkadaşınızın zamanında en sevdiği kahramanın pastasını da yaptırabilirsiniz.


Pow Caddebostan: Caddebostan Mahallesi. Haldun Taner Sokak. Güneysu Apartmanı. No:12 
Erenköy 
Pow Caddebostan Telefon: 0216 386 00 16

24 Ekim 2013 Perşembe

Karaköy'ün değişen çehresi

Bu bayram eşime Karaköy de ki değişik mekanlara kısa bir tur yapacağımızı söylediğimde 'nasıl yani?' dercesine yüzüme bakıyor.
Çok değil, birkaç yıl önce sadece hava karardıktan sonra değil gündüzleri bile pek geçmek istemeyeceğiniz sokaklara artık neredeyse her geçen gün yeni bir mekan ekleniyor.
Karaköy artık gece hayatının en önemli güzergahlarından. Yeme-içme ve sanat adına da gündüzleri de ziyaretçisi hiç eksik olmuyor.
Değişim Bej ile başladı.
Karaköy’deki değişimi başlatan en önemli mekanlardan biri Fransız Geçidi’ndeki Bej.
Lal Dedeoğlu’nun Buz’dan sonraki yeri. Yemekleri de kokteylleri de başarılı. Hepsinden önemlisi artık İstanbul'da pek de bulunmayan bir bar ortamı ve dolayısıyla buluşma noktası yaratıyor. Ayrıca Bej’in içinde Kağıthane adlı çok esprili bir ıvır zıvırcı var. Burada takvimlerden bardak altlıklarına birçok şey bulmanız mümkün. 
Bej ile Duru’nun 333 Km adlı mobilya mağazasının arasında artık Ma’na var. Öğlen, Türk mutfağı ağırlıklı, akşam ise bol mezeli bir modern meyhaneye dönüşüyor.
Biraz ileride Karaköy Lokantası ve Maya yer alıyor. Karaköy Lokantası öğlen bir esnaf lokantası ayarında, akşam ise balıkçı. Ama Karaköy Balıkçısı’yla Karaköy Lokantası aynı yer değil. Karaköy Balıkçısı, Griffin Han’ın tepesinde, çok güzel manzaralı bir restoran.
Hazır Griffin Han demişken, handa artık iki mekan daha var. Biri Köşebaşıc'ıların hanın dördüncü katında açtığı modern ocakbaşı Ali, diğeri ise terastaki Haliç bar. Bu manzara için ocakbaşı, balıkçı, bar fark etmez, her yere gidilir.
Karaköy Balıkçısı kadar ünlü olan bir de Akın Balık var. Salaşlığına rağmen giderek artan fiyatlarından şikayetçi olan çok, daha yeni yeni müdavimi olan da...
Karaköy Lokantası’nın diğer yanında “Kızınız Defneyi Oğlumuz İskorpite...” adlı yemek kitabıyla tanıdığımız şef Didem şenol’un Maya’sı var. Bej, Karaköy Lokantası ve Maya artık Karaköy’ün klasiklerinden.
Klasiklerle devam edelim... Güne Karaköy’de kahvaltıyla başlayacaksanız tarihi dokuyu olduğu gibi korumasıyla dikkat çeken Ops’un Arnavut kahvaltısı iyi bir seçim. Mumhane Caddesi’ndeki Ops’ta günlük yemekler de var. Tabii ki Namlı Gurme ve Güllüoğlu da çeşit çeşit ürünleriyle iyi birer seçenek. Semtin en eskilerinden Liman Lokantası’ndan tantunisiyle ünlü Beşaltı Kirvem’e kadar daha birçok seçenek var.

Karabatak etkisi
Karaköy’ün yıldızını parlatan yerlerden biri de Karabatak. Ops’un hemen önündeki Türk Ortodoks Kilisesi’nin arkasında. Aslında burası Avusturyalı kahve üreticisi Julius Meinl’ın bir şubesi. Çok kısa sürede birçok müdavimi oldu. Bilgisayarını kapan geldi.
Kilisenin hemen yanı başında 1960’lardan kalma üç katlı bir binada geçen yıl Unter açıldı. Nupera ve Backyard’da birlikte çalışan iki şef, Esra Muslu ve Zeynep Moroğlu burada Akdeniz mutfağı ağırlıklı bir menü hazırladı. Unter yemeklerinden daha çok partilere ev sahipliği yapmasıyla konuşuluyor. Necatibey Caddesi üzerinde yer alan Sub Hotel’in girişinde ise Via Vai adlı kafe de dikkat çekiyor.
Daha yenilere gelince..

Dem’den Naif’e
Önce Forneria’dan başlayalım. Forneria, The Haze otelin girişinde, Arda Türkmen imzalı restoran.
Taş fırındaki pizzaları ve ev yapımı makarnaların da iddialılar. Yemekler başarılı. 
Tarihi Eski Posta Han’ın giriş katında, Hırdavatçılar Çarşısı’nın hemen karşısında Frenk by Chef g. var. İsimdeki “g” restoran şefi ve mekanın iç mimarı olan Neslihan Gülçe Kılıç’a ait. Yüksek tavanları ve sokakla iç içe hissi veren cam cephesiyle anında tavlıyor. Her gün değişen menüsü mevsimlere ve günün taze ürünlerine göre şekilleniyor.
Karaköy’ün en küçük ve sevimli yerlerinden biri Nano. Sadece üç-dört tane masası var. Güzel havalarda dışarıya da masa atıyorlar. Tatlıları ve kahveleriyle dikkat çekiyor.

60 çeşit çay birarada
Artık nereye gitsek iyi kahveciler karşımıza çıkıyor. Çay konusunda ise aynı şeyi söylemek mümkün değil. Neyse ki Dem Çayevi Tirebolu’da, Türk çaylarını ve dünya çapında ünlü beyaz, siyah, yeşil, kırmızı dan tutunda bitki çayından oluşan tam 60 çeşidi bulabiliyorsunuz.
Son günlerde en çok beğenilen yer ise Naif. Adı gibi naif. Türk mutfağı ağırlıklı yemekleri ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor. En azından şimdilik.
Ferahfeza, Gaspar, Tamirci
Ferahfeza: Kemankeş Caddesi’nin en yenisi. Leb-i Derya ekibi tarafından  tarafından Mimarlar Odası'nın Çatı katında açıldı. Adı gibi ferah, yemekleri de manzarası ve dekorasyonu kadar etkileyici. İki ayrı terası var.
Gaspar: Galatasaray’da açtığı Münferit’le tanıdık Ferit Sarper’i. Modern meyhane konseptini ve nefis mezelerini Münferit ile hayatımıza soktu.  Münferit hem restoranıyla hem de barıyla çok ses getirdi. Sezonluk bir başarı değildi bu. İlgi giderek büyüdü, sonunda Ferit Sarper ikinci mekanını açtı. Geçen kış Karaköy’de hayranı olduğu Arjantin asıllı yönetmen Gaspar Noe’nin adını verdiği Gaspar ile karşımıza çıktı. Karaköy’deki Gaspar, Münferit gibi Autoban Mimarlık imzalı.
Tamirci: Gaspar’ın tam karşısında. Gecenin finali burada yapılıyor. Son zamanlarda yükselen fiyatlarıyla çok tepki aldı. Bir semt yükselişe geçince fiyatlar da yükselişe geçiyor. Hayır, sadece emlak değil. Balıkçıdan gece kulübüne her şey etkileniyor. Sonra da başka bir semt parlıyor ve o fahiş fiyatlı yerlerden anında uzaklaşılıyor. Bakalım hep birlikte göreceğiz, Tamirci bu kışı nasıl geçirecek...
Sümerbank binasında otel açılıyor
Bir de yolun karşı tarafı var. Kumbaracı Yokuşu’nun bitiminde tütün deposunun tam çaprazında Culinata var. Sağlıklı  yemek meraklılarını sevindiriyor Culinata.
Bankalar Caddesi’nde ise önce Salt Galata açıldı. İstanbul Doors’cular Ca’d’Oro’yu açmıştı Salt binasında. Ca’d’Oro başta uygun fiyatlarıyla dikkat çekti. Sonra fiyatlar yükseldi ve ilk açıldığı zamanki havası kalmadı.
Daha sonra Gradiva otel açıldı. Gradiva otelde girişte Bank adlı kafe, alt katta İlhan Erşahin’in Nublu’su ve en üst katta yer alan Zelda Zonk geçen kışın gözdelerindendi. Hatta Chanel’in vârisi David Wertheimer bile Zelda Zonk’ta özel bir parti verdi. Olağanüstü manzara herkesi büyülüyor.
Şimdi Bankalar Caddesi’nde çok yakında yeni bir otel açılıyor. Yılmaz Ulusoy’un satın aldığı meşhur Sümerbank binası otel oluyor. 
Pizza ve hamburger yükselişte..
Karaköy’de son zamanlarda bir pizza ve hamburger çılgınlığı yaşanıyor. Pizza denince akla Tophane’ye bakan Komodor geliyor. Komodor aklınıza gelmeyecek farklı malzemeleri bir araya getirip nefis pizzalar yapıyor. Yabani Ege otları, sızma zeytinyağı ve keçi peyniriyle yapılan Milas pizzası favorilerden.
Hamburger denince ise BurgerLab imdada yetişiyor. Adı gibi bir laboratuar titizliğinde hazırlanıyor burgerler. Ekstra malzemeler konusunda da yaratıcılar. Hamburgerleriyle öne çıkan bir diğer yeni yer de Baltazar. Etlerin Trakya’dan özel getirildiği Baltazar’da deneyebileceğiniz birçok çeşit var. Teksas burger, füme burger, Baltazar burger gibi. Soslar lezzetli.